Kryteria przyjęcia próbek do pracowni PCR
-
Do badań w kierunku KHV przyjmowane są ryby z gatunku karp i koi karp.
-
Do badań w kierunku Salmonella przyjmowane są próbki żywności oraz próbki środowiskowe z obszaru produkcji żywności (w tym wymazy z tusz, skórki z szyi tuszek drobiowych).
-
Do badań w kierunku Listeria monocytogenes przyjmowane są próbki żywności oraz próbki środowiskowe z obszaru produkcji żywności.
-
Próbki do badań należy dostarczyć w szczelnym, nieuszkodzonym opakowaniu, zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem, oznaczone w sposób umożliwiający ich identyfikację.
-
Próbki mogą być opakowane w papier, folię, woreczki foliowe, woreczki strunowe, pojemniki plastikowe, szklane, opakowania fabryczne (jednostkowe) lub inne czyste opakowania w zależności od asortymentu.
-
W dokumentacji towarzyszącej próbce powinna być podana data oraz godzina pobrania próbek (w przypadku próbek pobranych dzień przed dostarczeniem do laboratorium) oraz powierzchnia, z której została pobrana próbka.
-
Liczba i wielkość próbek musi być zgodna z deklaracją klienta na zleceniu, stanem faktycznym próbek oraz jeśli to konieczne z odpowiednią normą przedmiotową lub właściwym aktem prawnym.
L.p. | Rodzaj próbki | Wielkość próbki badanej |
1. | Mięso i produkty mięsne, Mleko i produkty mleczne, Ryby i przetwory rybne, |
Nie mniej niż 200 g / ml; w przypadku opakowań mniejszych za próbkę przyjmuje się kolejne opakowania o łącznej masie nie mniejszej niż 200 g/ml |
2. | Skórki z szyjek tusz drobiowych | 5 x po ok. 25g |
3. | Próbki środowiskowe z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością | Pobrane z określonej powierzchni. |
4. | Próbki z tusz zwierząt rzeźnych (wymazy) | badanie w kierunku Salmonella: łączna powierzchnia wymazu musi obejmować co najmniej 400 cm2 |
5. | Badanie w kierunku KHV | 30 sztuk ryb w przypadku braku objawów choroby lub 10 sztuk ryb z objawami klinicznymi wskazującymi na zakażenie herpeswirusem koi. |
Temperatura transportu
Rodzaj próbki | Wymaganie |
produkty trwałe | temperatura pokojowa (< 40°C) |
produkty mrożone i głęboko mrożone | < -15°C, najlepiej < -18°C |
produkty nietrwałe w temperaturze pokojowej | od +1°C do +8°C |
mleko niesterylizowane i płynne przetwory mleczne | od +1°C do +5°C |
półstałe i stałe przetwory mleczne za wyjątkiem masła i sera | od +1°C do +5°C |
masło i produkty pochodne | od +1°C do +5°C |
ser świeży, topiony, inne sery | od +1°C do +5°C |
mleko w proszku i przetwory mleczne w proszku | temperatura otoczenia, max. 30°C |
próbki z tusz zwierząt rzeźnych (wymazy) | Od +1°C do +8°C |
ryby żywe (karp i koi karp ) do badania KHV | od +16°C do +25°C |
ryby (karp i koi karp) uśmiercone do badania KHV | od +4°C do +10°C |