Usługowe badanie mięsa świń i dzików w ZHW OT-Toruń
Od 04.05.2020 istnieje możliwość wykonania usługowego badania mięsa świń i dzików przeznaczonych na użytek własny
w kierunku obecności larw włośni metodą wytrawiania w Pracowni Diagnostyki Włośni z siedzibą w Toruniu,
ul. Antczaka 39-41, 87-100 Toruń.
Kontakt:
Kierownik Pracowni: lek. wet. Małgorzata Polińska – Wawrzyniuk
Tel (56) 619-35-44, kom. 662 019 274
Adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Czym jest włośnica? – ulotka informacyjna (do pobrania plik pdf)
Kryteria przyjęcia próbek - ulotka informacyjna (do pobrania plik pdf)
Zleceniodawca / właściciel ma świadomość, że sposób pobrania próbki oraz warunki jego dostarczenia do Pracowni Diagnostyki Włośni z siedzibą w Toruniu mająwpływ na wynikbadania i bierzezateczynności całkowitą odpowiedzialność.
Za prawidłowe pobranie próbek do badań z zachowaniem możliwości identyfikacji zwierzęcia, od którego pochodzą odpowiadają osoby pobierające próbki. Są oni również odpowiedzialni za prawidłowe opakowanie, opisanie, oznakowanie, zabezpieczenie na czas transportu oraz dostarczenie próbek do laboratorium. Próbki powinny być oznakowane w taki sam sposób jak tusze, z których pochodzą. Próbki powinny być opisane zgodnie z deklaracją na zleceniu.
Próbki do badań laboratoryjnych przyjmowane są w punkcie przyjęć PPP B ZHW Oddział Terenowy w Toruniu (I piętro).
Próbki do badań laboratoryjnych przyjmowane są od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30 – 14:30.
Badanie wykonywane jest we wtorki i czwartki w godzinach 7:30 – 15:30.
KOMPLET DOKUMENTÓW POTRZEBNYCH DO PRZYJĘCIA PRÓBKI:
Zlecenie – w załączeniu plik pdf.
Koszt badania:
- próbki pochodzące od trzody chlewnej przeznaczonej na użytek własny: 11,00 zł brutto za 1 sztukę
- próbki pochodzące od dzików przeznaczonych na użytek własny: 20,00 zł brutto za 1 sztukę
Sala Historii i Tradycji Służby Weterynaryjnej
W dniu 17.10.2018 r. w budynku Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Bydgoszczy nastąpiło uroczyste otwarcie Sali Historii i Tradycji Służby Weterynaryjnej. W ten sposób zaznaczyliśmy swój wkład w obchody setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, uczciliśmy przypadającą w nadchodzącym roku setną rocznicę powstania polskiej administracji weterynaryjnej, a także zbliżającą się setną rocznicę powrotu Bydgoszczy do macierzy.
Świadectwo historii stanowią m. in.: zgromadzone, pamiętające początki ubiegłego wieku fotogramy, pieczęcie, narzędzia chirurgiczne, sprzęt laboratoryjny, dokumentacje z sesji historycznych, skatalogowane bogate publikacje książkowe, dokumentacja kliniczna, dokumenty i osobiste pamiątki niektórych lekarzy, biografie takich prekursorów służby weterynaryjnej jak m. in.: prof. dr hab. Kazimierz Panek, prof. dr hab. Eugeniusz Domański, prof. dr Lech Jaśkowski, ks. dr Szczepan Gracz, a także życiorysy bohaterów walki
o wolność i demokrację z naszego środowiska.
Inicjatorzy powstania Sali Historii i Tradycji Służby Weterynaryjnej tj. Kujawsko – Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii Jerzy Dymek oraz Mirosław Kwiatkowski Kierownik Zespołu d/s administracyjnych, który przekazał dla obecnych i przyszłych pokoleń swoje prywatne, od lat gromadzone eksponaty - składają swoje podziękowania za udzieloną pomoc:
- Kujawsko – Pomorskiej Izbie Lekarsko – Weterynaryjnej (sfinansowanie gablot wystawowych),
- dr n. wet. Jackowi Judkowi (skatalogowanie księgozbioru),
- dr n. wet. Jarosławowi Sobolewskiemu (oprawa naukowo-historyczna),
- lek. wet. Ryszardowi Tyborskiemu (opracowanie materiałów z sesji historycznych),
- dr n. wet. Jolancie Dąbrowskiej (opis narzędzi weterynaryjnych),
- wszystkim osobom, które przyczyniły się do poszerzenia ilości zbiorów historycznych oraz udzieliły pomocy w procesie organizacji tego przedsięwzięcia.
*fotografie z otwarcia Sali Historii i Tradycji Służby Weterynaryjnej znajdują się w zakładce „Galeria”
Hodowcy zwierząt gospodarskich
Szanowni Państwo, ubój zwierząt na użytek własny może się odbywać po spełnieniu warunków określonych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. 2016.885 t.j.)
Chęć dokonania uboju zwierząt na terenie gospodarstwa w celu produkcji mięsa na użytek własny należy zgłosić Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii. Wzór powiadomienia jest dołączony do niniejszej ulotki.
Przypominam ponadto, że powstające przy uboju owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego kategorii 1 (SRM) powinny być przekazane do zbiornicy lub zakładu utylizacyjnego kategorii 1, dołączając odpowiednio wypełniony dokument handlowy.
Do SRM zaliczamy: - czaszkę w tym mózg i oczy oraz rdzeń kręgowy owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy lub owiec i kóz, które mają stały siekacz wyrżnięty z dziąsła.
W przypadku uboju cieląt do 6 miesiąca życia, w związku z tym, że Polska należy obecnie do krajów o znikomym ryzyku BSE należy pamiętać, że nie powstaje materiał szczególnego ryzyka (SRM).
W przypadku uboju trzody chlewnej należy pamiętać, że nie oczyszczony przewód pokarmowy powinien zostać przekazany do zakładu utylizacyjnego.
W przypadku oczyszczenia przewodu pokarmowego treść jelit może służyć jako nawóz, natomiast wyczyszczone jelita stają się środkiem spożywczym i mogą być wykorzystane do produkcji żywności.
Prawidłowość zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego powstających w trakcie uboju zwierząt na własne potrzeby
w gospodarstwie będzie kontrolowana przez Inspekcję Weterynaryjną.
Strona 2 z 3